Haridustehnoloogiline nõustamine | Sissejuhatuse ülesanne

Mis on e-kursus ja mis on elektrooniliste õppematerjalide repositoorium?

E-kursus on kursus mis viiakse läbi täielikult IKT vahendite toel. E-kursus võib olla täiesti autonoomne, ilma õpetajata, kui ka õpetaja aktiivsel osalusel. E-kursus võib olla ka sünkroniseeritud, kus inimesed viibivad õppekeskkonnas samaaegselt või vastupidi, õppurid viibivad keskkonnas ajaliselt vabalt ja hajutatult.

Elektrooniliste õppematerjalide repositoorium on kui õppematerjalide ladu kuskil IKT keskkonnas, kuhu neid saab üles laadida, hoiustada, muuta ja kasutada. Repositooriumitele on ka iseloomulikud andemed õppematerjalide kohta (metaandmed), mis näitavad, kes, millal, miks ja kellele vastavad materjalid koostas. Nende järgi leiavad õpetajad ja õpilased just endale sobiva ja vajaliku õppematerjali.

Mille poolest nad erinevad?

Minu nägemuse järgi e-kursus kujutab endast pedagoogiliste printsiipide järgi üles ehitatud keskkonda, kus õppematerjali käsitletakse metoodiliselt ja milles eristuvad ainekäsitluse, harjutamise ja hindamise osad.

Millist lisaväärtust aitab “e” luua?

“E” aitab muuta õppetööd mitmekesisemaks ja õppuri jaoks paindlikumaks. Õppimine ei ole seotud enam sinu geograafilise asukohaga ja kellaajaga, vaid saab sündida igal pool ja ajal. Sammuti sunnib see õppurit kasutama kaasaegseid tehnoloogiaid ning nii parandades oma digipädevusi. Kindalsti ei ole e-kursused sobilikud kasutamiseks igas olukorras. Varjatud teadmuse edasiandmine nõuab endiselt lähedast füüsilist kontakti õppija ja õpetaja vahel.

Lisa kommentaar